Budy, że aż wióry lecą

Głównym celem było pokazanie matematyki w codziennym życiu. Uczestnicy wzięli udział w wyjazdowych warsztatach stolarskich, w trakcie których zbudowali budy dla bezdomnych zwierząt. Warsztat trwał 4 godz., podzielony został na dwie części: teoretyczną, w trakcie której opracowali projekt budy i praktyczną, w której własnoręcznie wykonali psią budę.

Uczestnicy wykorzystywali wzory matematyczne na pole i obwód figur geometrycznych takich jak kwadrat, prostokąt, trójkąt i koło, wprowadzali dane do arkusza kalkulacyjnego, wyliczali kąty, przeliczali jednostki miar, obliczali zużycie farby i innych materiałów oraz uczyli się jak planować ich zużycie. Poprzez warsztaty uczniowie poznali praktyczne zastosowanie matematyki, jej przydatność w codziennych czynnościach co pozytywnie wpłynęło na ich postawę do przedmiotów ścisłych, głównie matematyki.

Dodatkowym atutem zajęć był ich społeczny wymiar w postaci wsparcia bezdomnych zwierząt.

Projekt współfinansowany jest ze środków Fundacji PZU.